Roy Dames (1953) is vanaf 1986 producent van documentaires. Na 1993 is hij ook als regisseur actief en sinds 2009 concentreert hij zich alleen op het regisseren van documentaires. Inmiddels heeft hij samengewerkt met bijna alle Nederlandse publieke omroepen, de commerciële zenders SBS6 en Net 5, maar ook met buitenlandse zenders als BBC, SDR (Duitsland), ORF (Oostenrijk).

Over de documentaires

In de documentaires van Roy Dames staan sociale en maatschappelijke kwesties centraal en zij worden gekenmerkt door een human interest-benadering. In zijn documentaires probeert hij datgene te laten zien wat normaliter niet getoond wordt. Daar slaagt hij vaak in door de soms lange periode waarin hij de hoofdpersonen volgt.

Zo wordt in de serie Op de drempel van het leven (2001), over het stervensproces van terminale patiënten, het sterven getoond van een verstandelijk gehandicapte vrouw. In Meiden van de Keileweg (2002) is een vrij-scène tussen klant en prostituée te zien.

In Foute Vrienden (2010), een film over vier criminele vrienden uit Amsterdam, zitten verschillende risicovolle scènes, zoals het stelen van een auto, maar ook het in razernij neerslaan van een pedofiel door één van de vier hoofdkarakters.

Door de soms jarenlange opname-periode &emdash; voor Foute Vrienden bijvoorbeeld 16 jaar! &emdash; ontstaat er een vertrouwensband tussen Dames en zÕn personages. Dat maakt dit soort unieke scèneÕs vaak mogelijk.

Een dergelijke, langdurige werkwijze gebruikte Dames ook voor zijn meest recente bioscoopdocumentaire Mocros (2011) waarin dezelfde jongens centraal staan als in de film Ik ben Mohammed (2005) en de serie Dossier Loverboy (2008).
Werk
Bekijk hier het werk van Roy Dames. Volg de onderstaande link om dit te bekijken.

www.roydames.nl/